Hvordan vaske bilen som en proff


Vaske bilen - oransje fille

Å kjøre rundt i en ren bil er ikke bare deilig i seg selv. Det gjør også at bilen vil vare lenger. BilXtra har tipsene og utstyret du trenger. Vi har tatt en prat med Terje Fredriksen som er ekspert på bilpleie og produktsjef for kategorien.

– Det er en tydelig trend at stadig flere bilister legger mer tid og penger på å gjøre denne jobben selv. Da er det viktig at de har utstyret som gjør jobben så enkel og effektiv som mulig, sier Terje Fredriksen, produkt- og kategorisjef i Bilxtra.
– Å vaske bilen er noe alle kan gjøre. Trikset for å få et resultat du blir fornøyd med, er ganske enkelt å starte i riktig rekkefølge, og å ha de rette bilpleiemidlene. Da vil du oppleve at jobben ikke bare blir enkel å gjøre, den kan faktisk være morsom også.
– Det fine med dagens bilpleiemidler er forøvrig at de ikke bare er svært effektive. De er også drøye i bruk. En god polish kan for eksempel dekke behovet ditt i årevis, så selv om du kanskje blir overrasket over mye du faktisk trenger vil du oppleve at du får god valuta for pengene, sier Fredriksen.

#1. Start med avfetting av bilen

– Avfetting er spesielt viktig etter en lang vinter med mye søle, fukt og salting på veiene, men for det beste resultatet anbefaler vi selvsagt at du gjør det jevnlig, sier Fredriksen.

– Dessverre finnes det ikke ett avfettingsmiddel som klarer alt. Avfetting innebærer derfor flere steg med produkter som virker på ulike måter. Det gjør at du må velge produkter som utfyller hverandre, og er du tvil skal du derfor alltid spørre våre ansatte før du drar kortet, sier Fredriksen.

Her er imidlertid framgangsmåten han selv følger for å få det beste resultatet:
 • Effektiv fjerning av asfalt og oljeflekker. Start jobben med å påføre en petroleumsbasert avfetting som f.eks Prickbort. Denne skal alltid legges på tørr bil for å gi best effekt.
 • La Prickbort virke på bilen i cirka 5 minutter, men pass på at den ikke tørker på bilen.
 • Etter virketid så er det en grundig avspyling av bilen, bruk høytrykk om mulig for best resultat. Her skal du spyle nedenfra og opp.
 • – Har du høytrykkspyler anbefaler jeg at du investerer i en skumkanon, sier Fredriksen. Denne kobles direkte til din høytrykkspyler, hvor du bruker en spesialsåpe blandet med vann i beholderen. Skummet legges da oppå bilen etter at avfettingen har virket noen minutter. Resultatet er at du får enda lengre virketid på avfetting, samt at skummet i såpen løfter møkken ut fra lakken på bilen - før den renner ned på bakken.
 • – Etter at den petroleumsbaserte avfettingen har gjort jobben vil du ofte stå igjen med en bil med små brune prikker i lakken, og hvor felgene har brune eller oransje felt. Da trenger du spesielle produkter som er beregnet på dette, sier Fredriksen.
 • Fjerning av prikker i lakken. De brune små prikkene er små metallpartikler som kommer fra luften. Det kan være etter pigger på dekkene, bremsestøv, eller annen fysisk påvirkning, og utvikler seg raskt til rust om de ikke fjernes.
 • – Her anbefaler jeg en metallpartikkelfjerner, som for eksempel Iron X-It eller TUGAREX, sier Fredriksen. Dette er PH-nøytral avfetting, og selv om de ofte lukter litt gir de en umiddelbar effekt.
 • Etter bilen har drypptørket, sprayer du langs bilsiden, foran og bak og lar det virke i noen minutter. Når avfettingen begynner å jobbe med metall så skifter den farge til lilla, slik at du ser veldig godt om dette vidundermiddelet har noe å jobbe med.
 • Dette er også et bra tidspunkt å gå over felgene. Her holder det normalt å spraye ned felgene med en god felgrens, men er det svært møkkete anbefaler jeg en felgbørste til å løsne dette med.
 • Etter dette spyler du godt av bilen en siste gang, og bilen er nå klar til håndvask.

Anbefalte avfettingsprodukter:

#2. Håndvask

– Når det gjelder håndvask og polering er det viktig å huske på at du ikke starter i direkte sollys. Før du starter med er det også viktig at du har spylt av bilen grundig, og ikke glem å ta en ekstra runde opp under hjulbuene, sier Fredriksen.

– Husk at harde svamper fylt med såpe ikke er å anbefale. De tar nemlig raskt til seg sandkorn og annen møkk, og er du uheldig her kan du fort frakte disse kornene rundt på lakken og lage riper mens du vasker. Her anbefaler jeg derfor at du bruker en myk svamp, men aller helst at du investerer i en vaskehanske av microfiber. Den vil løfte møkken bort fra lakken, og er ekstra skånsom i bruk, sier Fredriksen. Disse hanskene kan også vaskes i vaskemaskin, noe som gir god økonomi på sikt.

 • Du trenger en god bøttesåpe, samt en svamp eller vaskehanske av microfiber.
 • Ved håndvask er det viktig at du starter ovenfra og ned, og ikke glem dørkarmene.
 • Pass også på at du aldri bruker samme vaskeverktøy til lakk som du bruker på felger og hjul!
 • Spyl alltid av alle såperester, før du tørker bilen godt med et mykt microfiberhåndkle.

Anbefalte vaskeprodukter:

#3. Polering av bil

– Når du polerer fjerner du små riper og henter fram glansen i lakken igjen, så dette bør du gjøre minimum en gang i året, sier Fredriksen. I tillegg er det verdt å huske på at du ikke trenger å gjøre alt for hånd.

– Dagens poleringsmaskiner er både enkle i bruk og gir deg et raskt og svært godt resultat. Selv anbefaler jeg at du velger en såkalt DA-maskin, og der finnes det nå modeller i alle prisklasser. DA står for dual action, og betyr ganske enkelt at maskinen roterer samtidig som den jobber sideveis.

– Resultatet er at du unngår kjørespor etter maskinen og slipper risikoen for å brenne gjennom lakken. Et annet poeng med DA-maskinene er at de jobber så effektivt at du bruker mindre polish enn om du gjør jobben manuelt, sier Fredriksen.

 • Bruk en middels grov polish beregnet til maskin og puter som er tilpasset polishen.
 • Legg 4 små «erter» med polish på puten og kjør over et område på størrelse med 6 X puten.
 • Kjør maskinen sakte og systematisk til polishen er gjennomsiktig. Tørk deretter av med en ren microfiberklut med en gang.

Anbefalte poleringsprodukter:

#4. Voksing av bil

– Etter at bilen er polert, må den vokses. Voks er altså det siste du legger på bilen, og hele poenget her er å beskytte lakken, sier Fredriksen.

– Det fine med en god voks er at den varer i mange måneder, og når du ser en bil som er vokset vil du legge merke til at vannperlene bare renner av. Dersom de ikke gjør det, er det altså på tide å ta en ny runde.

 • Voksen legges på bilen etter du har polert.
 • Voksen skal legges på i et svært tynt lag, nesten så du ikke ser det.
 • La deretter voksen virke i 15 minutter, og tørk av med en myk microfiberklut.

Anbefalte produkter til voks:

#5. Innvendig vask

– Det sier seg selv at innvendig vask er viktig for komforten, men det er mange som glemmer at det også er viktig for sikkerheten, sier Fredriksen. Med rene ruter og en tørr bil innvendig, har du for eksempel redusert faren for innvendig dugg betraktelig.

 • Før du vasker innvendig bør du alltid støvsuge seter og matter
 • Deretter er det viktig å ikke bruke for sterke vaskemidler. Spray lett over dashbord og dørsider med en god interiørvask. Tørk av med en ren og tørr microfiberklut.
 • Vinduer vaskes med en god vindusvask, og tørk også her av med microfiber.

– Vinduer vaskes med f.eks Rupes G401 vindusvask, og her følger det med en microfiberklut egnet til formålet. Spør du meg er dette kanskje verdens beste vindusvask, avslutter Fredriksen.

Anbefalte produkter:

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.