5 trinn for dekkvask: Hvordan bør du vaske dekk? - BilXtra hjelper deg


Vask dekk og felg

Rene og behandlede dekk og felger bidrar til lenger levetid og bedre sikkerhet - derfor er dekkvask så viktig. Felger og dekk bør vaskes godt før sommer- og vinterlagring. Med den rette fremgangsmåten er det ingen sak å holde felgene rene.

Følg våre 5 trinn for korrekt vask av dine dekk.

Husk at hjulbuene også inngår i en dekkvask, og at alufelger oksiderer fortere hvis de er møkkete.

Hvilket utstyr må du ha klart til dekkvask?

Her er en liste over utstyr du trenger til vasken:

  • Rengjøringsmiddel som felgrens (bruk egne produkter for aluminiumsfelger)
  • Vann i slange (gjerne høytrykkspyler)
  • En god børste
  • Motorvask (for ekstra god rengjøring)
  • Trespatel, oppvaskkost eller lignende (til hjulbuen)
  • Dekkfornyer
  • Gummihansker (gjerne engangshansker)
  • Svamp

Slik går du frem

1. Vask av hjulbuen

Husk å bruke hansker. Sjekk gjerne under hjulbuen for tagger og spisse ting som du kan skade deg på.,Begynn med å spyle godt under skjermene for å løsne all mulig skitt som lett samler seg her. Vær nøye og bruk gjerne en oppvaskkost, trespatel eller lignende. Bruk ikke spisse metallgjenstander da dette lett lager riper og kan forårsake rustangrep. Når mesteparten av den grove skitten er fjernet kan du spraye med motorvask under hjulkassene og på alle tilgrisede områder. La middelet virke noen minutter og spyl så godt med vann.

2. Vask felgene

Felgene må ikke være varme når de vaskes - det er veldig viktig. Vask én felg av gangen og spray med felgrens på alle synlige flater. Det finnes spesialmidler for aluminiumsfelger som er meget effektive. La middelet virke i noen minutter - men IKKE la det tørke på felgen. Bruk så en børste og skrubb alle flater. Skyll til slutt grundig med vann.

3. Voksing av felgen

For å unngå korrosjon er det viktig at du polerer felgene etter vask. Da vil små skadene i lakken være beskyttet med poleringsvoks. Følg fremgangsmåten på forpakningen.

4. Påfør dekkvask - så holder dekkene seg pene lenger

Mens dekket enten er vått eller tørt kan du spraye på dekkvask. Dette fjerner trafikkfilmen som ofte fester seg til dekket og gjør det glatt. Skyll med vann og påfør gjerne dekkfornyer til slutt som gjør gummien blank og sort. Ønsker du en mattere finish bør dekket tørkes med en klut før middelet har tørket helt.

5. Reservehjulet

Husk at reservehjulet også må være rent. Vask begge sider av dekket/felgen på samme måte som de andre dekkene. Et rent reservehjul sikrer at det fungerer når du trenger det, og gir et godt inntrykk når du skal selge bilen.

Lagring ved dekkskifte

Lagring av dekkene bør helst skje mørkt og kjølig (gjerne en kjeller). Dersom det er en varmere lagringsplass bør du bruke dekkposer for å hindre hurtig aldring av gummien. Stable hjulene oppå hverandre.

Har du spørsmål eller ønsker hjelp?

Hvis du har spørsmål om vedlikehold eller reparasjon av din bil kan du kontakte din lokale BilXtra butikk, eller et av våre BilXtra verksteder

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.