Bilpleie – Gjør bilen klar for vinteren


Det går ubønnhørlig mot tiden da isskraper og snøkoster skal finnes frem, skiboks monteres og bilen gjøres klar for vinteren. Kulde, veisalt, strøsand og temperatursvingninger tærer på kjøretøyet. Heldigvis kan livet gjøres lettere både for deg og bilen ved å stille forberedt.

Vi anbefaler en grundig rengjøring fulgt av lakkbeskyttelse for å gjøre årstiden mer skånsom for bilen. I tillegg bør du forsikre deg om at bilbatteriet fremdeles er i god stand, og at låser er nysmurt.

MAC Prickbort avfettingAvfetting

Lakken er bilens viktigste forsvar mot rust. Selv ved regelmessig vask vil smuss sette seg fast over tid. Dette bør fjernes ved hjelp av avfetting og deretter eventuelt med clay bar.

Avfetting kan påføres allerede før bilvask. Mange sverger til Prickbort avfetting for fjerning av asfaltprikker og annet som har satt seg fast i lakken. Men hold bilen unna solen, og ikke la avfettingsmiddelet tørke.

 1. Spray avfettingsmiddel over hele bilen
 2. La det virke i 5-10 minutter
 3. Spyl bilen ren

Bilvask

Bilen spyles før vask. Husk å spyle godt inni hjulbuer, under bilen, bak støtfangere og andre steder hvor skitt samler seg. Vask av bil krever dertil egnet såpe. Styr unna Zalo og de billigste bil-shampoene.

Autoglym Bodywork Shampoo Conditioner anbefales på det sterkeste. Når bilen har blitt såpet inn og skylt ren er tiden inne for tørk med microfiber-håndkle. Du finner testvinnerne Autoglym Drying Towel og Turtlewax Miracle Towel i nettbutikken og/eller din lokale BilXtra-forretning.

Clay KitClay bar

La fingrene gli over billakken. Er overflaten glatt og glassaktig, eller føles den ”nuppete”? Eventuelle ujevnheter er små partikler som har satt seg så grundig fast at hverken avfetting eller bilvasking får dem bort. Dette kan utvikle seg til sår og påfølgende rustflekker.

Clay bars, ”leirklumper” på godt norsk, har en egen evne til å dra disse partiklene ut av lakken uten å lage riper. Bruk en spray på overflaten, slik at du lett kan dra en clay bar seksjonsvis over lakken. En clay klut kan gjøre den samme jobben og vaskes etter bruk.

Polering av bil

Ordet ”polering” brukes ofte i samme betydning som voksing av bil. Imidlertid gir ren polering av lakken ingen beskyttelse; den forbereder kun billakken på et lag med bilvoks eller lakkforsegler. Poleringsmiddelet gjør lakken blank og fin. I tillegg inneholder det ofte litt slipemiddel for fjerning av de minste ripene.

Polish-produkter gir imidlertid også beskyttelse mot UV-stråling og miljøskadelige artikler. Autoglym sin Super Resin Polish er et av de mest populære produktene i denne kategorien.

 • Polishen smøres på seksjonsvis med svamp eller polérduk
 • Tørkes raskt av med mikrofiberklut
 • Du er klar for å vokse bil!

Voksing av bilVoksing av bil – lakkbeskyttelse

Vi vil absolutt anbefale å beskytte billakken med voks eller forsegler. Her er det opp til hver enkelt hvor mye arbeid som skal legges ned i voksingen.

For dem av den gamle skolen er det bare å gyve løs med en boks Meguiars Cleaner Wax (som også har en rensende effekt på lakken).

Flytende hardvoks, som for eksempel Autoglym Extra Gloss Protection, kan være et like godt alternativ som er enklere å påføre. For dem som vil bruke minst mulig tid på voksing vil Autoglym Aqua Wax være tingen. Spray på og tørk av!

Hvordan utføre motorvask?

Mange kvier seg for å vaske bilmotoren. Det kan føles skummelt å spyle vann inn i et motorrom fullt av ledninger og deler man er redd for å skade. Imidlertid tåler motoren mye mer enn man skulle tro.

MotorvaskFørst og fremst trenger du en skånsom motorvask-spray, som Meguiars Engine Clean.

 • Spray på Engine Clean i hele motorrommet
 • Børst over alle delene for å løsne skitten
 • Skyll bort såpen med hageslange eller med lavt trykk på høytrykkspyleren
 • Avslutt med Autoglym Vinyl Care. Sprayes over alt av plast og gummi for å beskytte og holde slanger smidige lenger

Batterilader til bilen

Flatt bilbatteri er den vanligste årsaken til at det kreves veihjelp på vinterstid. Hvis bilbatteriet er 5-7 år gammelt er det fare for at det ikke kommer seg gjennom vinteren dersom det ikke er i daglig bruk. Svake batterier bør byttes før det blir kaldere i været, mens gode batterier vedlikeholdes ved å følge denne sjekklisten:

 • DeFA batterilader SmartChargeLadespenning – mål ladespenningen til dynamoen. Den skal være på minimum 14,4V
 • Væskenivå og syreinnhold – fyll på med destillert vann hvis nivået er lavt
 • Irr på batteri-polene – bruk syrefri vaselin for å forebygge
 • Strømnivå – benytt en batterilader til bilen for å holde nivået oppe

Husk låsspray

Til slutt bør du ha en låsspray tilgjengelig. BilXtra låsspray løser opp is, slik at du kommer deg inn i bilen også på årets kaldeste dager.

© 2017 BilXtra. All Rights Reserved.