Artikkel CarwiseArtikkel Carwise

Poleringsmaskinen du og bilen din vil elske

Riktig utstyr gjør poleringen til en lek og er langt billigere enn du tror. Her er eksperttipsene du trenger.

– Vi ser helt tydelig at norske bileiere bruker stadig mer tid og penger på holde bilen sin i god stand, sier Terje Fredriksen, produkt- og kategorisjef i Bilxtra. Det er det selvsagt mange grunner til: En ting er at bilen vil vare lenger når du passer på den, i tillegg er det jo ekstra gøy å kjøre rundt med en bil som ser bedre ut enn da den var ny.

Men hvorfor trenger man egentlig å polere?

Polering er viktig fordi du fjerner små riper og henter fram glansen i lakken. Dette er altså noe du bør gjøre minst en gang i året, sier Fredriksen. Vi ser likevel at det fortsatt er noen bileiere som gruer seg til å gjøre jobben selv, men det er det ingen grunn til.

– Dagens poleringsmaskiner gir deg nemlig et raskt og svært godt resultat, og er nå så enkle i bruk at de kan brukes av alle. Et annet poeng er at du i dag kan få gode maskiner til svært gunstige priser, og det har gjort terskelen for å delta enda lavere, sier Fredriksen.

Velg en DA-maskin!

– Fordelen med en poleringsmaskin er at den jobber så effektivt at du bruker mindre polish enn om du gjør jobben manuelt, sier Fredriksen. Selv anbefaler jeg at du velger en såkalt DA-maskin, der DA står for dual action.

– Det betyr ganske enkelt at maskinen roterer samtidig som den jobber sideveis. Sammenlignet med en maskin som bare roterer, vil du med en DA-maskin slippe å få for mye varme i puten, og dermed reduserer du risikoen for å få for høy temperatur. Resultatet er at slipper å være redd for å lage kjørespor etter maskinen, og i verste fall å brenne deg gjennom lakken.

– Det fine med DA-maskinene er at de heller ikke trenger å være så dyre, sier Fredriksen.

Det perfekte valg for glade amatører

– Det er lett å henge seg opp i hvor mange omdreininger poleringsmaskinen har, men min erfaring er at topphastigheten ikke har så mye å si. Det viktigste er å kjøpe en maskin hvor du enkelt kan variere hastigheten, slik at du alltid har full kontroll på hvor fort den jobber.

– Denne DA-polermaskinen fra Carwise er et perfekt valg for alle som vil komme igang med polering. Her får du ganske enkelt høy kvalitet til en rimelig penge, et sideutkast på 15 millimeter, og med variabel hastighet er det du som bestemmer, sier Fredriksen.

Ekspertens valg

– Hvis du derimot er like glad i polere bil som meg, eller har lyst til å imponere naboen må det hardere lut til, humrer Fredriksen. Min personlige favoritt er Rupes BigFoot-serie, og skal du virkelig fleske til er det vårt populære Rupes LHR15 MKIII  lux kittet du skal ha.

Rupes Lhr15 Mkiii Lux Kit 628b62f878f1dRupes Lhr15 Mkiii Lux Kit 628b62f878f1d

– Dette er valget for deg som virkelig liker å tilbringe mange timer i garasjen, og det ser du også på hvordan maskinen er bygd opp. Dette er ganske enkelt et proffverktøy som er laget for kontinuerlig bruk og i tillegg er godkjent av arbeidstilsynet. Det vil si at den har bedre ergonomi med trinnløs tommeljustering av hastigheten, samtidig som den avgir langt mindre støy og vibrasjoner enn rimelige modeller.

– Selv om prisen kan virke høy er det altså snakk om et produkt hvor det ikke er spart på noe. Med i pakkeprisen får du for eksempel et stort utvalg av polish, poleringsputer, microfiberkluter, samt et arbeidsforkle som gjør naboen ekstra misunnelig. I tillegg får du selvsagt en solid bag til oppbevaring av godsakene, avslutter Fredriksen.

Slik polerer du bilen

  • Den optimale temperaturen er mellom 15-20 grader, og det må være tørt. Husk at det fort blir kaldere enn du tror, spesielt om våren og høsten, og at polishen blir tyngre å jobbe med jo lavere temperaturen er.
  • Unngå direkte sollys: Blir det for varmt vil du raskere få skjolder fordi såpe og polish tørker for fort.
  • Bruk en fin eller middels grov polish beregnet til maskin, og bruk alltid puter som er tilpasset polishen.
  • Legg 4 små «erter» med polish på puten, og kjør over et område på størrelse med 6X puten.
  • Velg laveste hastighet for å spre polishen utover, og gass så på når du skal polere.
  • Husk at poleringsmaskinen skal jobbe lett på overflaten. Det vil si at du aldri skal presse poleringsmaskinen ned mot lakken.
  • Kjør til polishen er gjennomsiktig. Tørk deretter av med en ren microfiberklut med en gang.

Anbefalte polermaskiner:

For glade amatører og nybegynnere: Carwise DA-polermaskin

For bilentusiasten og proffbrukeren: Rupes LHR15 MKIII lux kit

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.