Levetid og retur av brukte bilbatterier

Flatt og dårlig bilbatteri er aldri gøy. Men hvor lang levetid kan du forvente av et bilbatteri? Og når det synger på siste vers - hvor skal bilbatteriet returneres?

Flatt batteri er den hyppigste årsaken til motorstopp, både sommer og vinter. Et dårlig bilbatteri kan tære på bilens helse, og batteriet slites ut av mange ulike faktorer som kalde og varme dager, mange korte kjøreturer eller dårlig renhold. Du kan derfor ikke bare skylde på den bitende kulda hvis du en dag står der med skjegget i postkassa og har dødt batteri. Du må ta vare på batteriet som resten av bilen.

Hva er forventet levetid for et bilbatteri?

Å fastslå en gjennomsnittlig levetid på et bilbatteri er vanskelig. Mange faktorer påvirker batteriets tilstand – alt fra hvordan du kjører og oppbevarer bilen over lengre tid, til batterikvalitet, rengjøring og type batteri.

Som utgangspunkt har man anslått at levetiden på et normalt bilbatteri ligger på ca. 5 år. Dette gjelder for blybatterier, som du finner i de fleste kjøretøy som går på fossilt brennstoff. Likevel må du ta i betraktning at dette styres av ditt vedlikehold av bilbatteriet. Levetiden kan reduseres betraktelig om du aldri rengjør batteriet, bare bruker bilen til småkjøring og unngår å vedlikeholdslade. Litiumionbatterier derimot, som du finner i hybrid- og elbiler, har en litt annen forventet varighet. Ettersom tiden går vil batterikapasiteten synke noe, men likevel holde god standard. Normalt vil slike bilbatterier vare ut bilens levetid.

Så, har du en bensin- eller dieselbil er det lurt å ta en liten gjennomgang av hva du kan gjøre for å forbedre helsen til bilbatteriet ditt, slik at det varer så lenge som mulig.

Hvor kan du returnere et brukt bilbatteri?

Bilbatteri anses som farlig avfall. Ergo er det strenge regler for hvor du skal kaste et bilbatteri, slik at det blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.

Tradisjonelle bilbatterier inneholder miljøskadelige stoffer, som blant annet batterisyre og bly. Bly er regnet som en av verstingstoffene, og er svært giftig for mennesker og dyr. Derfor bør slike bilbatterier bli håndtert slik at ikke giftstoffene kommer på avveie.

Bilbatterier på hybrid- og elbiler er annerledes enn de tradisjonelle. De inneholder litium i stedet for bly, som er bedre for både helse og miljø. Disse batteriene bør også håndteres av spesialister på en forsvarlig måte, fordi de inneholder svært store mengder strøm. I tillegg bør de resirkuleres slik at verdifulle metaller som kan gjenvinnes ikke går til spille.

Alle forhandlere i Norge som selger bilbatterier er pliktige til å ta disse i retur fra kundene sine, uten kostnad. De er ansvarlige for å samle det inn og levere batteriene videre til godkjente mottak som kan håndtere spesialavfall.

BilXtra er forhandlere av bilbatterier, og har et stort utvalg i sortimentet. Du kan enkelt finne nytt batteri til din bil i vår katalog over bildeler. Du kan også returnere ditt bilbatteri hos alle BilXtra butikker rundt i landet. Finn din nærmeste butikk her

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.