5 gode sykkelstativer for deg med bil uten hengerfeste

Tak SykkelstativTak Sykkelstativ

Skal du frakte sykkelen din trygt og enkelt gjelder det å velge riktig. Her er ekspertens anbefalinger på sykkelstativ for tak.

Er bilen din stor nok kan du alltids slenge sykkelen inni bilen, men siden de færreste har lyst til å skvise sykkelen inn i bilens lekre interiør, blir det raskt til at de fleste ser seg om etter bedre alternativer.

Den enkleste og raskeste måten å få med sykkelen på, har normalt vært å kjøpe et sykkelstativ som festes på bilens hengerfeste. Men hva gjør du når bilen din mangler hengerfeste?

Elbil-bølgen har gjort alternative løsninger superaktuelle

– Det er lett å innbille seg at de fleste biler har hengerfeste, men på elbiler er det svært uvanlig. Det store elbil-salget har derfor gjort transport av sykler til en utfordring for stadig flere, sier Terje Fredriksen, produkt- og kategorisjef i Bilxtra.

– Den gode nyheten er at det finnes flere løsninger på markedet. Generelt skiller vi mellom de sykkelstativene du fester på taket, og de du fester på bilens bakrute.

– Før du drar kortet gjelder det imidlertid å huske at det å feste et stort fysisk produkt på utsiden av en bil alltid innebærer en risiko. Det betyr at du må være trygg på hva som er mulig, samtidig som du velger gjennomprøvde produkter som faktisk tåler belastningen, sier han. Dette er også grunnen til at Bilxtra har valgt sykkelstativer fra Thule. Der vet vi nemlig at sikkerheten alltid blir prioritert først, før de går videre på funksjon og design.

Vektbegrensning er også et punkt du bør merke deg, fortsetter Fredriksen. Uansett hvilket sykkelstativ du velger har det en oppgitt maksimalvekt som du ikke kan overstige, og her ser vi dessverre en del som slurver. Dette gjelder spesielt i disse dager hvor elsykler blir stadig mer populære. Kombinasjonen av elsyklenes batteri og motor gjør nemlig at de er langt tyngre enn vanlige sykler, og ofte blir dessverre svaret at de ikke kan fraktes på bilen på grunn av sin høye egenvekt.

– Rådet mitt er derfor enkelt, sier Fredriksen: Sett sikkerheten i høysetet. Kjøp et stativ av god kvalitet, og vær sikker på at det passer både syklene du skal frakte og bilen din. Alt dette får selvsagt våre ansatte i Bilxtra kontinuerlig kursing og oppfølging i, så handler du hos oss kan du være trygg på at vi vil hjelpe deg

Sykkelstativ på taket: Velg etter hvilken sykkeltype du har

– Det fine med sykkelholderne du fester på taket, er at Thule har alternativer som passer uansett om du vil feste sykkelen i gaffelen, rammen eller i hjulet, sier Fredriksen.

Her er hans beste tips:

#1. Thule Proride sykkelholder 

– Her får du et oppreist sykkelstativ hvor du slipper å ta av hjulene. En svært populær klassiker som har blitt kontinuerlig utviklet gjennom årenes løp. Blant annet er strammehjulet nå flyttet ned til takhøyden, slik at det har blitt mye enklere å sikre sykkelen.

Thule ProRide LS Split Landscape 170407 B9256417Thule ProRide LS Split Landscape 170407 B9256417

#2. Gaffelmontering for deg med landeveissykkel

– På landeveissykler er det normalt å ta av forhjulet og feste sykkelen i gaffelen, sier Fredriksen, og her er sykkelholderen Thule Outride godt og populært alternativ.

Thule OutRide PIU 561000Thule OutRide PIU 561000

#3. Gaffelmontering for deg med ny offroad-sykkel.

– Stadig flere offroad-sykler leveres med gjennomgående akslinger, fordi det gir en stivere ramme og gaffel. Har du en slik sykkel er Thule Thruride et svært godt valg, og den passer selvsagt også på sykler med skivebremser, sier Fredriksen.

Fork Mount Bike Rack Designed To Fit Thru Axles Without Extra Adapters.Fork Mount Bike Rack Designed To Fit Thru Axles Without Extra Adapters.

#4. For deg med karbonsykkel

– Har du en dyrere sykkel med karbonramme, er det viktig å ha et stabilt sykkelstativ uten rammekontakt. Her anbefaler jeg derfor Thule Upride som passer nesten alle rammetyper på markedet, fordi gummikrokene foran griper så godt rundt forhjulet.

 

Thu 599 1Thu 599 1

#5. Clip-on-stativ: For feste på bakrute

– Er du på jakt etter at sykkelstativ som festes til bakruten på din stasjonsvogn eller kombibil har Thule flere aktuelle modeller. Et godt eksempel er Thules Clip-On-High-stativ, sier Fredriksen.

 

– Dette er et sammenleggbart sykkelstativ, og selv om det er litt mer omstendelig å montere går det raskt når man først har lært det. Det fine med dette stativet er at det holder baklys og skilter synlige, samtidig som alle delene er kledd i gummi så du ikke skal skraper opp bilen din.

 

– Samtidig har det et par viktige begrensninger du må være klar over, sier Fredriksen.

 

  • Maksimal vekt: Selv om selve stativet har god plass til 2-3 sykler, er maksimal- belastningen på stativet 15 kilo. I praksis betyr det at stativet er best egnet for deg som har en lett sykkel, eller som skal frakte syklene til familiens yngste.
  • Tilpasning: Thules Clip-On-High stativer kommer i to ulike versjoner som passer svært mange bilmodeller. De passer likevel ikke alle, og ofte kan det skyldes at bilen din har ekstrautstyr, som for eksempel en takspoiler som står i veien.

 

– Du kan sjekke om bilen din står oppgitt på Thules nettsider, men dette er et punkt hvor jeg alltid anbefaler kunden om å få hjelp av våre butikkansatte, sier Fredriksen.

 

Våre ansatte får nemlig kontinuerlig opplæring på alle Thule-produkter, og vil derfor finne et stativ som er tilpasset din bil og de syklene du skal frakte. I tillegg kan du selvsagt få hjelp til å montere stativet på bilen den første gangen, slik at du føler deg trygg når du skal gjøre det selv, avslutter Fredriksen.

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.