Polering av bil

En ren bil varer lengre - Veien til en beskyttet bil

Polering av bil med maskin

Polering er et viktig steg i bilpleien, og bør gjøres et par ganger i året for å fiffe opp lakken, gjerne høst og vår. Polering fjerner blant annet riper og oksidering, og sørger for å bringe tilbake glansen som bilen hadde da den var ny. Blir du ordentlig flink til dette vil du kunne risikere å skape stor ståhei og misunnelige blikk fra andre bileiere.

Har du ikke en Dual Action poleringsmaskin bør du virkelig vurdere å Investere i en. Og det er en investering med stor “I” med tanke på all den tid og alle de kreftene du sparer! Vi i BilXtra anbefaler aller å maskinpolere, og i våre butikker får du alltid gode råd om hvilken maskin som passer til ditt bruk. Vi har både rimelige maskiner som vår egen merkevare Carwise eller premium maskiner fra Rupes.

Det finnes stort sett to typer poleringsmaskiner. Dual-Action (oscillerende) og roterende. I denne delen av guiden skal vi ta for oss førstnevnte da denne ofte er både enklere og sikrere å bruke for de fleste. Grunnen til dette er i hovedsak at DA-maskiner, i motsetning til roterende, ikke risikerer å utvikle for høy varme mellom poleringspute og lakk. Dette skjer ved at DA-maskiner beveger poleringsputen i ovale baner slik at den imiterer håndbevegelser. Spesielt nyttig er slikt når du skal polere over kanter eller andre steder der lakken ofte er tynnere og mer sårbar. Det blir ikke skapt høy varme som kan føre til at man “brenner gjennom” lakken, og det er lettere å kontrollere bevegelsene til maskinen. Med en roterende maskin er sjansen stor for å gjøre stor skade hvis man ikke har rutine med maskinpolering fra før.

Lakk er bygget opp av tre lag, og fjerner du virkelig lakken når du polerer?

De fleste moderne bilers lakk er bygget opp lagvis; base grunning – farge – klarlakk. Det er i stor grad klarlakken defektene sitter, og det er denne som poleres. Og ja, du fjerner faktisk et veldig tynt sjikt med klarlakk når du polerer.

Poleringsmidler

Det finnes utallige midler for polering fra forskjellige produsenter. Det viktigste å merke seg i begynnelsen når du polerer med maskin er to ting; du bør ha et poleringsmiddel som er beregnet for bruk med maskin, og skal du fjerne riper o.l. må du ha et middel som inne-holder slipemidler. Innholdet av slipemidler varierer og dermed har de fleste produsentene produktserier som spenner fra fine til grove. Det finnes selvfølgelig også polish som er beregnet for bruk med maskin, men som ikke inneholder slipemidler. Disse produktene vil ikke permanent fjerne riper, men mer dekke over ripene og komme tilbake etter en tid.

Rupes sitt system er basert på fargekoder blå, grønn og gul hvor blå er den groveste og disse fjerner riper permanent. AutoGlym sin Super Resin Polish som er en bestselger over flere år er et godt valg hvis man polerer ofte da den fyller ripene og skaper en veldig god glans.

Anbefalte produkter

  • DA-maskin - For eksempel Carwise eller Rupes maskinene for de som virkelig legger sjela si i dette med polering.
  • Poleringsmiddel med slipemiddel. Dersom du skal fjerne defekter. Menzerna og Rupes har knallgode produkter.
  • Microfiber til å fjerne polish. Ha gode fine og rene mikrofiberkluter til å buffe bort rester av poleringsmiddelet med. Her anbefaler vi både vår egen fra Carwise en 4 pk fra Rupes eller en riktig kvalitetsklut fra Swissvax.

Fremgangsmåten er som følger:

  1. Sørg for at bilen står skyggefullt og at panelene som skal poleres ikke er varme.
  2. Bilen MÅ være vasket grundig og bør være clayet før du går videre.
  3. Du bør maskere opp kantene på plast- og gummilister, samt eventuelle overganger til støtfangere av svart plast. Poleringsmiddel som ved et uhell skulle bli lagt på/polert inn i plast og gummi vil ofte være svært vanskelig å få bort.
  4. Spray litt vann på puten så den så vidt er fuktig på  overflaten. Det vil da være lettere å jobbe og polishen tørker ikke ut.
  5. Legg 3-4 små erter med poleringsmiddel på puten og trykk/stemple det litt ut over området som skal arbeides med. Dette hindrer at middelet spruter av puten når du starter maskinen.
  6. Sett maskinen til hastighet 1 og spre igjen forsiktig ut middelet over området du skal polere. Prøv rent visuelt å dele opp bilen i mindre firkanter. Områder på 30x30cm til 50x50cm er optimalt.
  7. Når middelet er spredd kan du kjøre maskinen opp på høyeste hastighet og langsomt jobbe med maskinen. Ikke bruk press, la maskinen gjøre jobben. Husk overlappende bevegelser. Det er middelet i samarbeid med poleringsputen som skal gjøre jobben, En tommelfingerregel er å kjøre mange nok runder til at du ser poleringsmiddelet mer eller mindre er borte.

Lakkbeskyttelse av bil

Det siste steget du gjør er å beskytte lakken med en bilvoks. Husk at poleringen du har gjort med maskinen fjerner ripene og hever glansen i lakken, men den beskytter ikke. Det gjør voksen. En god voks gir beskyttelse i flere måneder, litt etter hvordan du vasker bilen. Husk, avfetting fjerner voks… Det finnes flere typer voks, både flytende voks og hardvoks. Begge typene gir god beskyttelse, og det er litt personlig hva man foretrekker. Det som i hvert fall er sikkert at en hardvoks er drøyere i bruk. Så en høy innkjøpspris skal man ikke la seg skremme av. En 200ml krukke med voks, kan fort rekke til 20 biler.
Både flytende og hardvoks er svært enkle å legge på, og svært enkle å tørke av. En hardvoks kan ha lengre tørketid, bare husk å legge på i svært tynne lag.

Ønsker du råd og tips?

gratis tips og råd fra profesjonelle hos din nærmeste BilXtra.

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.