Når bør man skifte til vinterdekk?

Den norske høsten og vinteren byr på store temperaturforskjeller og i vårt langstrakte land er kjøreforholdene svært varierte. Dermed er det flere som stiller seg spørsmålet - når bør jeg bytte til vinterdekk?

VinterdekkVinterdekk

Datoen du må forholde deg til

På Statens Vegvesens sider kan man lese at piggdekk kan brukes fra 1. november. Nordland, Troms og Finnmark kan starte piggdekksesongen litt tidligere - fra 16.oktober. Piggfrie vinterdekk derimot er det ingen tidsfrister på når disse skal brukes. Det viktigste er å tenke sikkerhet og at du får best mulig veigrep i vinterføret.

Les om hvordan du skifter dekk HER

Kjør sikkert - sjekk været

Om høsten er det ekstra viktig å ha dekk med godt mønster fordi muligheten for vannplaning er stor. Det kan også komme snø om høsten og da er det lurt å gjøre noen grep før man drar på hytta eller langtur med bil. Kanskje du til og med må legge om til vinterdekk før bilturen?

Piggfrie vinterdekk kan du kjøre med allerede nå, men det er viktig å være klar over at veigrepet ditt er dårligere enn med sommerdekk så lenge det er varmegrader.

Hvordan velge vinterdekk?

Du har valet mellom piggdekk, piggløse vinterdekk og ytelsesdekk i vinterperioden. Og under disse er det mer spesifikke dekktyper avhengig av biltypen og andre faktorer. Du må tenke på de verste forholdene du sannsynligvis kommer til å måtte kjøre i, og hvor ofte det er sannsynligvis at de vil forekomme. Ting som veigrep på snø og is, kjørefornøyelse og god håndtering av bilen burde være på toppen av listen over prioritetene dine når du velger vinterdekk.

Vinterkjøring kan innebære snø, is og slaps, men også våt eller tørr asfalt. I det siste tilfellet er piggfrie dekk et godt alternativ da de gir bedre komfort og mindre slitasje på veien. Mønsterdybden på dekket er viktig, det er lovpålagt å ha minimum tre millimeter mønsterdybde i «piggdekkperioden».

Hør med din lokale BilXtra hvordan dekkene presterer på snø og is – og på asfalt, slik at du kan finne det dekket som passer deg og dine behov best.

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.