dekkskiftedekkskifte

Hvordan skifte dekk på bilen og hva trenger man av verktøy og utstyr?

Det er enkelt å skifte dekk selv og penger å spare. Dessuten er de vanlige dekkskiftene en fin trening hvis uhellet en gang skulle være ute og dekket punkterer. Husk å sjekke dekkene som skal på og de du tar av for mønsterdybde og unormal dekkslitasje. Unormal dekkslitasje kan bety at det er noe annet som er galt med bilen. Få dette kontrollert hos ditt nærmeste BilXtra verksted.

Slik går du frem for å skifte dekk på bilen din:

1. Forberedelser – finn frem det du trenger

Finn frem hansker og pledd for ikke å bli møkkete under dekkskiftet. Pleddet letter dessuten jobben med å holde orden på mutterne og sparer knærne for slitasje på hardt underlag. Plasser dekkene som skal på der de skal skiftes. Sjekk mønsterdybde på alle dekkene (midt på dekket og sidene) og for unormal slitasje. Det er ingen vits å sette på dårlige dekk! Skru av alle dekkmarkørene, hvis dette sitter på, og plasser dem på dekkene som sitter på bilen. Produkter til dekkskift finner du her >

2. Hindre at bilen triller

Det er viktig at bilen står noenlunde plant og at bilen ikke kan trille eller bevege seg under dekkskifte. Sett på håndbrekket og ha bilen i PARK (automat). Bruk gjerne hjulstoppere, egnede steiner eller lignende foran og bak dekkene for å hindre bevegelse. Bruk støttebukker for ekstra trygghet under hjulskiftet.

3. Løsne mutterne

Før du jekker opp dekket som skal skiftes er det lurt å løsne mutterne. De skal IKKE skrues av, men kun løsnes BilXtra anbefaler å bruke en muttertrekker med moment, for eksempel Carwise. Da får du trukket til hjulbolter/mutter i etterkant med riktig fasthet.

4. Heve bilen med en jekk

Jekken er spesiallaget for bilen og er ofte plassert i bagasjerommet sammen med muttertvingen. Hvis du har problemer med å finne dem kan det være lurt å se i bruksanvisningen for bilen som ligger i hanskerommet. Sett jekken under bilen der det er merket av for dette på bærekanalen som går mellom hjulbrønnene (foran og bak). Dette er nøyaktig spesifisert i bruksanvisningen som følger bilen. Ønsker du et raskere skifte kan det være lurt å investere i en mer effektiv jekk som står klar sammen med dekkene. Her ser du vårt utvalg av garasjejekker >

5. Skifte dekket

Skru ut boltene og legg dem på et oversiktlig sted. Ta av dekket og sett på det nye. Skru på mutterne for hånd og vent med tilstrammingen til dekket er senket. Stram mutterne i kryss (ved 5 muttere skal de strammes i stjernerekkefølge). BilXtra anbefaler bruk av momentnøkkel for å sikre å stramme hjulbolter/mutter i etterkant med riktig fasthet.

6. Kontroller dekktrykket

Husk å kontrollere dekkene for riktig lufttrykk så fort som mulig. Dekkene skal være kalde når de kontrolleres (det vil si ikke være kjørt med for langt). Bruk gjerne en dekktrykkmåler hjemme.

Visste du at det fantes dekktrykksensor for Smartphone?

  • Sensor integrert i ventilhetten
  • Dekktrykk i hvert av hjulene vises på iPhone/ iPad via gratis APP.
  • Alarm ved dekktrykkfall, og ved høy temperatur

7. Etterstramme hjulmutterne

Husk å etterstramme / ettertrekke hjulmuttere og bolter etter ca 5 mils kjøring for å være sikker på at de sitter godt og ikke løsner under kjøring.

7. Vask dekk og felg

Vask de gamle dekkene og fjern stein og andre ting som har festet seg i mønsteret. Felgene vaskes enklest med en felgbørste og felgrens. Spyl og tørk før de lagres til neste sesong. Til alle våre felgrens produkter >

8. Oppbevaring av dekkene

Vi anbefaler å lagre dekkene i dekkposer og på dekkstativ. Til all dekkoppbevaring >

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.