Å ta vare på tilhengeren din er like viktig som vedlikehold av bilen. Regelmessig vedlikehold gir ikke bare lengre levetid på hengeren, men også sikrere kjøreturer for deg og andre i trafikken. Når hengeren alltid er i god stand, unngår du farlige situasjoner på veien og kostbare reparasjoner i etterkant. I denne artikkelen får du en lettfattelig sjekkliste for vedlikehold, praktiske tips for ulike årstider, og råd om enkel feilsøking som du kan gjøre selv. Målet er å hjelpe deg med å holde tilhengeren trygg og klar til bruk, året rundt.
6 steg for vedlikehold av tilhenger

Sjekkliste for vedlikehold
Sesongbasert vedlikehold
Årstidene byr på ulike utfordringer for tilhengeren din. Her er hva du bør gjøre før vinterlagring og før sommerbruk:
Før vinteren (høsten)
- Grundig vask: Gi hengeren en skikkelig vask før vinteren. Fjern gjørme, veisalt og skitt, spesielt under rammen og rundt hjulene. Salt er rustens beste venn, så jo renere hengeren er før snøen kommer, desto bedre.
- Tørk og dekk til: La hengeren tørke helt etter vask. Deretter kan du dekke den til med en presenning for å beskytte mot snø og is
. Bruk gjerne en buestøtte under presenningen slik at vann ikke samler seg oppå.
- Hjul og dekk: Vurder å heve hengeren litt eller flytte den av og til gjennom vinteren. Står hengeren lenge på samme punkt, kan dekkene få flat-spot (en flat del) eller i verste fall sprekker. Dobbeltsjekk at dekkene har riktig trykk selv om den bare står parkert.
- Brems og håndbrekk: Som nevnt, ikke la håndbrekket stå på. Parker heller med klosser under hjulene. Før du parkerer for godt, kan du gjøre som proffene: kjør en halvmeter fram etter at du har rygget hengeren på plass. Dette frigjør bremsebåndene fra trommelen, så de ikke risikerer å sette seg fast i løpet av vinteren.
- Lys og batteri: Har du henger med eget batteri (for f.eks. tippefunksjon eller bremselys på campingvogn), bør dette lades opp og oppbevares frostfritt gjennom vinteren.
Før sommeren (våren)
- Vår-rengjøring: Ta av presenningen og rydd ut av hengeren. Fjern evt. løv, rusk eller ting du lagret der. Fei eller vask den ren slik at du får en frisk start.
- Full gjennomgang: Gå gjennom sjekklisten vår punkt for punkt. Våren er et perfekt tidspunkt for en årlig kontroll. Sjekk dekk (inkludert mønsterdybde – husk at det igjen kan være tid for å bytte fra vinterdekk til sommerdekk om du bruker ulike sett), test lysene, kontroller bremsene og smør opp det som trengs.
- Smøring: Etter en kald vinter kan bevegelige deler trenge litt omtanke. Smør hengsler, kulekobling og eventuelle nesehjul med noen dråper olje. Smør også opp smørepunktene på påløpsbremsen hvis hengeren har det.
- Rustbehandling: Oppdager du overflaterust nå, behandl det før det sprer seg. Slip bort rusten og legg på litt rustprimer eller lakk. Da er hengeren bedre rustet (pun intended) for våren og sommeren.
- Belysning: Gnikk gjerne lett over kontaktpunktene i tilhengerstøpselet med sandpapir eller elektronikkrens for å sikre god kontakt – fukt og temperaturendringer i vinterhalvåret kan ha dannet et tynt belegg av irr.
- Bremsetest: Før du legger ut på langtur med last, test bremsene på en trygg plass. Bremser hengeren jevnt og fint? Hvis den har stått lenge, kan de første bremsene gi litt ruststøv i tromlene – det forsvinner raskt ved bruk.
Enkel feilsøking
Selv med godt vedlikehold kan småproblemer dukke opp. Her er noen vanlige feil og hva du kan gjøre
- Lys som ikke virker: Hvis ett eller flere tilhengerlys ikke fungerer, sjekk først pærene – de kan være sprukne eller utbrente. Bytt pære om nødvendig. Om pærene er hele, er det ofte dårlig kontakt i støpselet. Rengjør tilhengerkontakten med kontaktspray og sjekk at den sitter riktig i bilens kontakt. Noen ganger kan sikringen til tilhengerlysene i bilen gå, så sjekk bilens sikringsboks hvis alt annet ser ok ut.
- Blinklys blinker raskt: Rask blinking tyder som regel på at en blinklyspære er gått (samme som på bilen). Løsning: bytt pæren. Hvis blinklysene oppfører seg merkelig (for eksempel at bremselyset blinker svak når du bruker blinklys), tyder det på jordingsproblemer eller dårlig kontakt i pluggen – rens kontakten godt.
- Bremsene henger på: Merker du at hengeren bremser tungt eller ett hjul blir varmt å ta på etter en kort tur, kan bremsene henge på. Dette kan skje etter lagring eller på grunn av rust. Prøv å rulle hengeren litt frem og tilbake uten last, og aktiver bremsene gjentatte ganger for å se om de løsner. Hvis ikke: Demonter hjulet og bank lett på bremsetrommelen med en gummiklubbe for å løsne rust. Vedvarende problemer med bremser bør fikses av verksted.
- Hengeren humper eller trekker skjevt: Dette kan skyldes feil dekktrykk, ujevnt fordelt last eller slitt hjullager. Sjekk først dekktrykket på begge hjul. Er trykket likt, forsøk å kjøre uten last – går den rett da, var trolig lasten din feil fordelt. Hvis hengeren fortsatt trekker skjevt eller det kommer rumlende lyder fra hjulene, kan et hjullager være slitt. Da er det ofte lurt å oppsøke et verksted for bytte, med mindre du er komfortabel med å gjøre det selv.
- Kulekobling klunker: Hører du et klunkende lyd ved oppbremsing eller igangkjøring, kan kulekoblingen ha litt slark. Prøv å smøre den, og sjekk at festeskruene er stramme. Noen koblinger har en justeringsmutter for å stramme kula bedre. Følg instruksjonsboka eller spør en mekaniker hvis du er usikker. Hvis lyden fortsetter og alt ser stramt ut, kan påløpsdemperen (en støtdemper i draget) være utslitt – dette kan kreve bytte hos et verksted
Når oppsøke fagperson?
Du kan fikse mye selv, men noen ting er best å overlate til proffene. Åpning og justering av bremsesystemer, bytte av hjullager, reparasjon av elektrisk anlegg utover enkle pæreskift, eller sveising av rammeskader er oppgaver der et tilhengerverksted kan være gull verdt. En årlig service hos et verksted er forresten en smart ”helsekontroll” for hengeren din – det kan forlenge levetiden og forebygge problemer. Tenk på en verkstedkontroll som en billig forsikring som kan spare deg for større utgifter senere
- Lys som ikke virker: Hvis ett eller flere tilhengerlys ikke fungerer, sjekk først pærene – de kan være sprukne eller utbrente. Bytt pære om nødvendig. Om pærene er hele, er det ofte dårlig kontakt i støpselet. Rengjør tilhengerkontakten med kontaktspray og sjekk at den sitter riktig i bilens kontakt. Noen ganger kan sikringen til tilhengerlysene i bilen gå, så sjekk bilens sikringsboks hvis alt annet ser ok ut. Vi anbefaler belysningstester, som sjekker lyskretsene på både bil og henger. Her finner du våre belysningstestere.
- Blinklys blinker raskt: Rask blinking tyder som regel på at en blinklyspære er gått (samme som på bilen). Løsning: bytt pæren. Hvis blinklysene oppfører seg merkelig (for eksempel at bremselyset blinker svak når du bruker blinklys), tyder det på jordingsproblemer eller dårlig kontakt i pluggen – rens kontakten godt. Klikk her om du trenger kontaktspray.
- Bremsene henger på: Merker du at hengeren bremser tungt eller ett hjul blir varmt å ta på etter en kort tur, kan bremsene henge på. Dette kan skje etter lagring eller på grunn av rust. Prøv å rulle hengeren litt frem og tilbake uten last, og aktiver bremsene gjentatte ganger for å se om de løsner. Hvis ikke: Demonter hjulet og bank lett på bremsetrommelen med en gummiklubbe for å løsne rust. Vedvarende problemer med bremser bør fikses av verksted.
- Hengeren humper eller trekker skjevt: Dette kan skyldes feil dekktrykk, ujevnt fordelt last eller slitt hjullager. Sjekk først dekktrykket på begge hjul. Er trykket likt, forsøk å kjøre uten last – går den rett da, var trolig lasten din feil fordelt. Hvis hengeren fortsatt trekker skjevt eller det kommer rumlende lyder fra hjulene, kan et hjullager være slitt. Da er det ofte lurt å oppsøke et verksted for bytte, med mindre du er komfortabel med å gjøre det selv. Her finner du vårt utvalg av hjullager.
- Kulekobling klunker: Hører du et klunkende lyd ved oppbremsing eller igangkjøring, kan kulekoblingen ha litt slark. Prøv å smøre den, og sjekk at festeskruene er stramme. Noen koblinger har en justeringsmutter for å stramme kula bedre. Følg instruksjonsboka eller spør en mekaniker hvis du er usikker. Hvis lyden fortsetter og alt ser stramt ut, kan påløpsdemperen (en støtdemper i draget) være utslitt – dette kan kreve bytte hos et verksted. Her finner du vårt utvalg av kulekoblinger. Og her finner du vårt utvalg av påløpsdempere.