10 sjekkpunkter for vinterklar bil

Vi anbefaler å kontrollere bilen i god tid før vinteren. Det er ofte for sent når mørket og kulda setter inn.
Både økonomisk og sikkerhetsmessig er det mye å hente på godt vedlikehold. Kulda sliter nemlig både på bilen og sjåfør hvis man ikke forbereder seg godt.

Hvis det er enkelte av punktene på sjekklisten som du ikke kan ta selv kan du spørre nærmeste verksted eller din lokale BilXtra butikk om hjelp.

1. Trygge og gode vinterdekk

Det aller viktigste på glatte vinterveier er at du har trygge og gode vinterdekk.

Husk å fylle riktig lufttrykk i vinterhjulene. Trykket i dekkene synker med kulde. Det kan derfor være lurt å fylle ekstra 10% i forhold til det som er oppgitt da lavt dekktrykk øker sjansen for punktering og gir dårligere kjøreegenskaper. Korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder sikkerhet, miljø og økonomi. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde! Minimum tillatt mønsterdybde er tre millimeter, men det anbefales at man holder seg noe over denne grensen. Les mer: Dekkslitasje

Tips på hvordan skifte hjul finner du HER

2. Smør låser og dører

Kulden kan være en lei fiende mot vann som har samlet seg langs dørlistene og i dørlåsene, og resultatet er at de ikke lar seg åpne. Dører som fryser igjen om vinteren er et problem, som også kan forårsake skade om man bruke for mye makt i forsøket på å få opp døren. En rask smøring med en silikonstift over alle bilens gummilister (husk også bakluka!) er en lettvint og billig forebygging av slike problemer.

Vask alle gummilister og smør dem inn med silikon slik at de ikke fryser fast. Pass samtidig på å smøre dørlåsene med låsolje

3. Sjekk batteriet

Det er lett å unngå flatt batteri dersom du tar en sjekk før den verste kulden setter inn.

Nok strøm om vinteren er en selvfølge for rask og sikker start. Vask batteriet og sjekk at det ikke er irr på polene. Dette kan fjernes med en spesialbørste. Sett polene inn med fett eller olje og pass på at de er skrudd skikkelig fast. Husk også å sjekke væskenivået og etterfyll hvis nødvendig med rent eller renset vann slik at det dekker blyplatene med ca. 1 cm. Er du usikker på batteriets tilstand kan nærmeste BilXtra butikk eller verksted hjelpe deg. NB! Husk at batterisyre er etsende!

Du kan sikre at bilens startbatteri er på toppnivå ved å bruke en ekstern batterilader. Spesielt om du lar bilen stå i lengre perioder vinterstid, kan en batterilader vær en god investering. Les mer: Testvinnende batteriladere

Til CTEK-batteriladere >

HUSK: Har du elbil, bør du også være klar over at rekkevidden kan halveres i kulda.

4. Skift til ny motorolje

Vintersesongen sliter ekstra på motoren hvis du kjører rundt med dårlig motorolje. Skift gjerne til ny motorolje før vinteren for letter kaldstart. Hel- og halvsyntetiske motoroljer er å foretrekke. Viktig å bruke en olje som tilfredstiller bilprodusentens krav. Ikke glem å peile oljen så du er sikker på at oljenivået er riktig. Husk å bytte oljefilter også.

5. Sjekk frostvæsken

Når ble frosvæsken på din bil kontrollert sist? Det er viktig at det ikke dannes ispropper i kjølesystemet som forhindrer kjøling av motoren og oppvarming av kupeen. Sørg for å få kontrollert frysepunktet og væskenivå. Må du skifte bør du velge en miljøvennlig kjølevæske. Tradisjonelle kjølevæsker er meget giftige, har kortere levetid og beskytter dårligere mot korrosjon.

6. Virker lysene?

Det er viktig å se og bli sett i mørket. Kontroller at alle lys fungerer og sørg for ekstra pærer for bremse- og hovedlys. Sjekk at alle lysene virker som de skal. Om vinteren er det mørkt mesteparten av døgnet, og derfor helt avgjørende at dette er intakt. Ute etter noe x-tra? Sjekk vårt utvalg på ekstralys.

7. Sjekk vindusviskerne

Perioder med mildvær vinterstid kan virkelig sette vindusviskere på prøve. Husk at det finnes viskere som er laget for vinterbruk. Skift til vinterviskere når du skifter til vinterdekk og fyll opp med spylervæske

Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere. De bør uansett byttes en gang pr år. bråkete viskere. Slitte vindusviskere lager kunstneriske striper på ruta og gir dårlig sikt.

8. Ta vintervasken

Vask bilen jevnlig gjennom vinteren. Da øker din biltrivsel, og sjansen for ekstrakostnader.

Det er viktig å gi bilen en skikkelig svampevask – både innvendig og utvendig. Det beskytter mot salt og annen forurensing og gjør dessuten bilen enklere å holde ren. Veisalt + oppvarmet garasje er den absolutt verste kombinasjonen med tanke på rust – står bilen din mye i oppvarmet garasje, er det ekstra viktig at du vasker bort saltet jevnlig.

Ikke glem å vaske innsiden av frontruten. Frontruten er utsatt for en del ytre påvirkninger og finner du mange riper når du vasker ruten innvendig – bør du få noen til å se på den. Ren og klar frontrute handler om trafikksikkerhet og god sikt.

Etter en grundig vask, er det smart å legge en eller annen form for lakkbeskyttelse. Det gir deg en mer lettvasket bil gjennom vinteren, og er et viktig bidrag for at bilen holder seg fin.

Les mer: Det du trenger til å holde bilen vedlike også på vinteren

9. Hold bilen varm

Med varm bil får du mer komfort i hverdagen – ferdig oppvarmet bil hver morgen og is- og snøfrie vinduer

Bruk DEFA-appen til å planlegge oppvarming til dine vanlige avreisetider.

Det redusert motorslitasje og gir sikker start med ladet batteri.

En varmet motor starter lettere og smøres bedre.

Les mer: Ønsker du en bedre start på morgenen?

10. Sjekkliste – Vi anbefaler å ha dette utstyret i bilen i vinter

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.