Vinterklar BilVinterklar Bil

1. Trygge og gode vinterdekk

Det aller viktigste på glatte vinterveier er at du har trygge og gode vinterdekk.

Husk å fylle riktig lufttrykk i vinterhjulene. Trykket i dekkene synker med kulde. Det kan derfor være lurt å fylle ekstra 10% i forhold til det som er oppgitt da lavt dekktrykk øker sjansen for punktering og gir dårligere kjøreegenskaper. Korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder sikkerhet, miljø og økonomi. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde! Minimum tillatt mønsterdybde er tre millimeter, men det anbefales at man holder seg noe over denne grensen. Les mer: Dekkslitasje

Tips på hvordan skifte hjul finner du HER

2. Smør låser og dører

Kulden kan være en lei fiende mot vann som har samlet seg langs dørlistene og i dørlåsene, og resultatet er at de ikke lar seg åpne. Dører som fryser igjen om vinteren er et problem, som også kan forårsake skade om man bruke for mye makt i forsøket på å få opp døren. En rask smøring med en silikonstift over alle bilens gummilister (husk også bakluka!) er en lettvint og billig forebygging av slike problemer.

Vask alle gummilister og smør dem inn med silikon slik at de ikke fryser fast. Pass samtidig på å smøre dørlåsene med låsolje

De fleste av dagens bilmodeller låses ved hjelp av fjernkontroll på nøkkel eller via mobil. Dette gjør sitt til at selve låsen blir lite brukt og kan sette seg fast. Om du skulle gå tom for strøm vil du være nødt til å bruke nødnøkkel til å komme inn i bilen og for å ikke oppleve mer styr enn nødvendig anbefaler vi at du smører også slike låser regelmessig. BilXtra anbefaler å bruke Jamaica Oil til dette, et helt overlegent smøreprodukt.

Nøkkel VinterNøkkel Vinter

3. Sjekk batteriet

Et sunt batteri er essensielt for at bilen skal starte. Dette gjelder både om du kjører en bil med fossil eller elektrisk drivlinje. Dagens biler har en mengde elektronikk som styres av bilens 12V batteri. Det er selvsagt lys, varme og radio. Men også vindusheiser, varmepumper og styring av apptilkoblinger. Alt dette påvirker ytelsen til bilens 12V batteri.

Ved mye småkjøring så vil effekten til 12V batteriet synke svært fort, og man er avhengig av ekstra lading fra en 12V batterilader for å rett og slett toppe opp batteriet og holde det i god form.

Husk at om du kjører elbil, er det svært få elbiler som også lader 12V samtidig med lading av fremdriftsbatteriet. Derfor er lading av 12V like viktig for elbiler. Faktisk er det tomt 12V batteri som er hyppigste nødstoppgrunn for elbiler!

BilXtra har et svært godt utvalg av ladere og tilbehør til dette. https://bilxtra.no/bilelektro/batterilader-bil/ctek-batterilader

6. Virker lysene?

Det er viktig å se og bli sett i mørket. Kontroller at alle lys fungerer og sørg for ekstra pærer for bremse- og hovedlys. Sjekk at alle lysene virker som de skal. Om vinteren er det mørkt mesteparten av døgnet, og derfor helt avgjørende at dette er intakt. Ute etter noe x-tra? Sjekk vårt utvalg på ekstralys.

Ekstralys ToppbannerEkstralys Toppbanner

7. Sjekk vindusviskerne

Perioder med mildvær vinterstid kan virkelig sette vindusviskere på prøve. Husk at det finnes viskere som er laget for vinterbruk. Skift til vinterviskere når du skifter til vinterdekk og fyll opp med spylervæske

Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere. De bør uansett byttes en gang pr år. bråkete viskere. Slitte vindusviskere lager kunstneriske striper på ruta og gir dårlig sikt.

ViskereViskere

8. Ta vintervasken

Vask bilen jevnlig gjennom vinteren. Da øker din biltrivsel, og sjansen for ekstrakostnader.

Det er viktig å gi bilen en skikkelig svampevask – både innvendig og utvendig. Det beskytter mot salt og annen forurensing og gjør dessuten bilen enklere å holde ren. Veisalt + oppvarmet garasje er den absolutt verste kombinasjonen med tanke på rust – står bilen din mye i oppvarmet garasje, er det ekstra viktig at du vasker bort saltet jevnlig.

Ikke glem å vaske innsiden av frontruten. Frontruten er utsatt for en del ytre påvirkninger og finner du mange riper når du vasker ruten innvendig – bør du få noen til å se på den. Ren og klar frontrute handler om trafikksikkerhet og god sikt.

Etter en grundig vask, er det smart å legge en eller annen form for lakkbeskyttelse. Det gir deg en mer lettvasket bil gjennom vinteren, og er et viktig bidrag for at bilen holder seg fin.

Les mer: Det du trenger til å holde bilen vedlike også på vinteren

9. Hold bilen varm

Med varm bil får du mer komfort i hverdagen – ferdig oppvarmet bil hver morgen og is- og snøfrie vinduer

Bruk DEFA-appen til å planlegge oppvarming til dine vanlige avreisetider.

Det redusert motorslitasje og gir sikker start med ladet batteri.

En varmet motor starter lettere og smøres bedre.

Les mer: Ønsker du en bedre start på morgenen?

10. Sjekkliste – Vi anbefaler å ha dette utstyret i bilen i vinter

© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.