Montering av hengerfeste

Norge er i særstilling når det gjelder antall hengerfester montert på biler i forhold til antall biler i landet. Vårt langstrakte land med lange hyttetradisjoner, vedhogst, båtliv og mange ”Gjør det selv” prosjekter har ført til stort salg av tilhengere til bil. Det er mange penger å spare på å montere et hengerfeste selv, ettersom det i mange tilfeller kan være tidkrevende. Montering av hengerfeste er som regel en grei jobb, men krever nøyaktighet da det av sikkerhetsmessige årsaker kan få alvorlige følger om jobben er slurvete utført. Det finnes tilhengerfester som er faste og avtagbare. Vurder ditt behov ut i fra pris og funksjon.

Nødvendig verktøy og utstyr:

Tilhengerfeste, kabelsett (her kan man kjøpe et kabelsett som er bilspesifikk eller et universalt. Vi anbefaler det ”orginale” da dette minimerer risikoen for feil og lettermonteringsarbeidet.), pipenøkler/fastnøkler/momentnøkkel, metallbor, baufil eller vinkelsliper, beskyttelsesbriller og hansker, rustløser (sprayboks), kniv, jekk, støtteben eller oppkjøringsramper, hjulklosser, liggebrett (kan være nyttig). Husk også understellsbehandling (rustbeskyttelse). Tang til kabelsko og avbiter til kabler. Se vårt utvalg av tilhengerdeler.

Installasjon:

 1. Før du begynner: Få tak i rett tilhengerfeste og kabelsett. Samle alt nødvendig verktøy til arbeidet.
 2. Bruksanvisning: Alle bilmodeller har forskjellige måter å montere tilhengerfeste. Les derfor nøye gjennom bruksanvisningen som følger med tilhengerfeste. Kontroller at alle deler er med før du begynner. Estimer hvor stor jobben er og sett av tid til arbeidet slik at du blir ferdig før mørket senker seg.
 3. Demontering: Som oftest må det demonteres deler av bilen der hengerfestet skal settes på. Dette gjelder ofte støtfangeren. Husk å fjerne understellsbehandling der tilhengerfestet skal monteres. Hvis det blir liggende understellsmasse mellom hengerfestet og festene kan dette føre til slark over tid. Bruk gjerne en kniv til å skrape vekk med.
 4. Montering: Gjør de nødvendige tilpasninger (borre/sage) i støtfangeren i henhold til bruksanvisningen og monter hengerfestet. Ikke skru til boltene før du ser at hengerfestet sitter ordentlig. Bruk helst en momentnøkkel til slutt for eksakt tiltrekkingskraft.
 5. Rustbeskyttelse: Spray understellsbehandling på alle steder der det er behov for rustbeskyttelse.
 6. Kabelsett: Hvis du har valgt et kabelsett som er laget til din bilmodell bør monteringen gå enkelt. Velger du et universalt sett må du være nøye med monteringen og kontrollere nøye etterpå at alle lysene fungerer som de skal. Husk å ikke legge kablene i klem da dette kan forårsake kortslutning over tid.
 7. Kontroll: Etter 1000km bør alle bolter kontrolleres for slark.

Tips og råd

 • Følg installasjonen nøye. Les og vær sikker på at du forstår dem før du begynner på jobben
 • Samle alt verktøyet på forhånd
 • Gi deg god tid til jobben så du ikke får hastverk
 • Husk at dette er generelle instruksjoner. For mer detaljerte instruksjoner som omhandler din bil kan du konsultere din lokale BilXtra forhandler eller kjøpe en Haynes reparasjonsbok
 • Sikkerhet er viktig når du jobber med eller ved motorer/maskiner. Vær oppmerksom på varme objekter, skarpe gjenstander eller farlige kjemikalier
 • Ikke velg løsninger/fremgangsmåter/verktøy som går på akkord med din sikkerhet eller prestasjonen til din bil
 • Invester i en ”kulekappe” for å beskytte kulekoblingen og omgivelsene mot fett og olje fra kulen

Sikkerhetsforanstaltninger

Hver gang du utfører vedlikehold og service på bilen anbefaler vi at du følger følgende sikkerhetsregler:
 • Ha alltid et førstehjelpsskrin tilgjengelig
 • Vær ekstra forsiktig ved arbeid rundt varme og skarpe gjenstander
 • Husk å følge bruksanvisninger til produsenten av alle produkter
 • Hvis du må heve bilen bruk alltid hjulstoppere, sikkerhetsbukker eller oppkjøringsramper
 • Ikke ha motoren i gang uten nok ventilasjon
 • Ikke røyk ved arbeid i nærheten av motoren
© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.