DAB+ - Den nye radio standarden i Norge


DAB+ er den nye radio standarden i Norge. DAB+ tar også imot DAB, men DAB vil bli slukket sammen med FM i 2017. Først ute er Nordland fylke. Alle DAB radioene du finner i våre butikker i dag har DAB+. DAB+ har vært standard i norske elektronikkutsalg siden 2009. Vi skal hjelpe kunden å oppgradere til DAB+. DAB+ Digital Audio Broadcasting (DAB) er et kringkastingssystem utviklet for å kunne sende radio med digital lyd og tilhørende datatjenester. DAB er tatt i bruk i en rekke land og er den teknologien som den europeiske kringkastingsunionen (EBU) anbefaler for digital kringkasting av radio. Vi selger kun DAB+, har du en DAB radio må denne byttes eller oppgraderes tilsvarende som med en FM radio.

Fordelene med DAB+

 • Du får flere kanaler
 • DAB er enklere å bruke, autosøk
 • Best i bil
 • Gir en klar og støyfri digital lydtal ly

Hvorfor DAB+

Overgangen til DAB+ handler om modernisering av radiotilbudet til forbruker. Dagens FM-nett har mange utfordringer som omhandler kapasitet, vedlikehold, utbyggingsbehov og et generelt krav til lyd og kapasitet. Norge er først ute med å stenge det gamle nettet og mye tyder på at flere land i Europa kommer etter. Det er viktig å vite at vi ikke får inn DAB+ på DAB radioer.

Hva betyr overgangen til DAB+ for forbruker?

DAB+ overgangLytteren får tilgang til langt flere kanaler enn gjennom FM-nettet. DAB+-nettet har mye større kapasitet enn FM-nettet. En DAB+ radio finner lettere dine favorittkanaler. I stedet for å søke på frekvens, finner radioen det du leter etter for deg og gir deg informasjon på displayet for lettere å velge hva en vil høre på. I det nye DAB+ nettet vil man også finne flere sjanger-baserte kanaler.

Adapter til bruk til eksisterende FM radio i bilen

En DAB+ adapter er i dag den enkleste metoden å få DAB+ i bilen til dagens anlegg som allerede finnes i bilen. Dette krever stort sett enkelt montering. De ulike adaptere kan ha litt forskjellig montering, men felles er at de trenger en antenne for signaler. Antennen bør monteres til høyre, A-stolpe og antennen må trekkes til der hvor adapteren er montert. Adapteren må kobles til strøm og noen kan kobles direkte til 12v sigarettenneruttaket. Så enkelt kan DAB+ tas inn via eksisterende FM stereo. DAB+ adapter er den enkleste veien til DAB+ signaler i bilen.

Bytte av radioeneheten i bilen

Har bilen en standard radio/CD-spiller, kan denne i de fleste tilfelles byttes ut med en DAB+ kompatibel enhet. BilXtra har stort utvalg i enkel og dobbel høyde. I noen tilfeller kan det være litt komplisert og det kan anbefales montering av kyndig personell. De fleste lokale BilXtra verksteder kan hjelpe til i dag.

En forenklet fremgangsmåte

 • Begynne med å fjerne pyntelisten til radioeneheten
 • Dra ut radioeneheten og løsne deretter strøm og høytallerledningene og antennekabelen
 • Dra ut rammen som den gamle radioeneheten er festet med
 • Ny ramme kan erstattes
 • DAB+-antenne kan festes, for eksempel langs høyre a-stolpe og trekk antennekabelen til bilradioen gjennom dashbordet
 • Nå kan strøm/høyttalerledningene og antennekabelen kobles til bilradioen
 • Vær klar over at dette forløpet kan variere fra de ulike bilmodellene
© 2019 BilXtra. All Rights Reserved.